1 στις 10 έγκυες καταναλώνουν αλκοόλ

Το αλκοόλ είναι γνωστή τερατογόνος ουσία, η κατανάλωση του οποίου στην κύηση διαταράσσει τη φυσιολογική εμβρυική ανάπτυξη και προκαλεί μόνιμες βλάβες. Σχετίζεται με την πρόκληση αποβολής ή πρόωρου τοκετού και με ένα ευρύ φάσμα εμβρυικών νευρολογικών και αναπτυξιακών διαταραχών, το ονομαζόμενο Φάσμα Διαταραχών Εμβρυικού Αλκοολισμού-FASD.

Το Φάσμα Διαταραχών Εμβρυικού Αλκοολισμού-FASD αποτελεί τη συχνότερη μη γενετική αιτία αναπτυξιακής και νοητικής αναπηρίας στο δυτικό κόσμο, η οποία θα μπορούσε να αποφευχθεί και να προληφθεί, αποφεύγοντας την κατανάλωση αλκοόλ στην κύηση.

Σύμφωνα με το CDC, τα παιδιά με FASD μπορoύν να εκδηλώσουν:

χαμηλό βάρος

κακό συντονισμό

υπεκινητικότητα

απόσπαση προσοχής

κακή μνήμη

μαθησιακές δυσκολίες, ειδικά στα μαθηματικά

δυσκολία στην ομιλία

νοητική υστέρηση και χαμηλό IQ

μειωμένη κριτική ικανότητα και δυσκολία στη λήψη αποφάσεων

προβλήματα ύπνου και θηλασμού στα νεογέννητα

διαταραχές στην όραση ή και στην ακοή

διαταραχές στην καρδιά, στους νεφρούς, στα οστά

υπολειπόμενη σωματική ανάπτυξη

μικροκεφαλία

διαταραχή των χαρακτηριστικών του προσώπου

Αμερικανική έρευνα του CDC, δημοσιευμένη στις 7 Αυγούστου, χρησιμοποιώντας τα δεδομένα National Survey on Drug Use and Health (NSDUH) από το 2015-2018 σε 99.618 γυναίκες, από τις οποίες οι 3.006 ήταν έγκυες ηλικίας 12-44 ετών, κατέγραψε σημαντική χρήση αλκοόλ στην κύηση:

  • τα 2/3 των γυναικών, το 64,%, έκανε χρήση ή υπερκατανάλωση αλκοόλ τους τελευταίους 12 μήνες, πριν την κύηση.
  • η 1 στις 10 γυναίκες, το 9,8%, κατανάλωνε αλκοόλ στην κύηση. Το 20% αυτών ανέφερε την κατανάλωση τουλάχιστον 1 ποτού τις τελευταίες 30 ημέρες στο πρώτο τρίμηνο της κύησης, το 5% στο δεύτερο τρίμηνο της κύησης και το 1% στο τρίτο τρίμηνο.
  • το 4,5% έκανε υπερκατανάλωση αλκοόλ με 4 ή περισσότερα ποτά σε μία ημέρα.
  • το 38% των εγκύων, που ανέφεραν κατανάλωση αλκοόλ στην κύηση, ανέφερε και ταυτόχρονη κατανάλωση καπνού ή κάνναβης. Το 20% αφορούσε την κατανάλωση αλκοόλ και καπνίσματος, το 14% αλκοόλ και χρήση κάνναβης και 4% ανέφερε κατανάλωση αλκοόλ και άλλων ουσιών κατά η διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Πηγή

https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/69/wr/mm6931a1.

https://www.cdc.gov/ncbddd/fasd/facts.html

htmhttps://www.naac.org.cy/uploads/sinedrio/9c8af2f3d9.pdf

http://www.knowledge.scot.nhs.uk/

https://www.jwatch.org/fw116910/2020/08/06/1-10-pregnant-females-report-recent-alcohol-use?query=pfw&jwd=000020173181&jspc=GP

Σχετικά άρθρα